Hoofdpijn en wat ertegen te doen.

Triggerpoints bij hoofdpijnEr zijn verschillende soorten hoofdpijn. Spanningshoofdpijn is zo wat de meest voorkomende vorm. Deze spanningshoofdpijn is toe te wijten aan overbelasting in de nek en tussen de schouders. Hierdoor gaan er zich triggerpoints vormen in het spierweefsel. Doordat bepaalde spieren aanhechten aan de schedel en deze door de triggerpoints verkort zijn, veroorzaken zij deze spanningshoofdpijn.

Meestal is er een komen en gaan van de hoofdpijn, maar deze wordt wel in stijgende lijn steeds erger zonder behandeling.

 

Wat kan je hier tegen doen?

 

1. Een pijnstiller nemen

Een pijnstiller helpt je al snel op weg omdat het de pijn onderdrukt. Echter geeft het geen oplossing op langere termijn. Je spanningshoofdpijn zal steeds vaker terugkomen en mogelijk ook steeds intenser.

2. Triggerpoints zelf behandelen

Zelf kan je door middel van een tennisbal jouw triggerpoints behandelen.

Enkele voorbeelden:

Triggerpoint op de schouderZo kan je de triggerpoint bovenaan de monnikskapspier behandelen door een tennisbal te plaatsen tussen jou en de muur. Leun goed tegen de tennisbal aan en druk met je duim tegen de andere zijde van die monnikskapspier aan. Deze triggerpoint is eventueel ook zo aan te pakken tussen wijsvinger en duim maar iets moeilijker om er zo kracht op uit te oefenen.

Voor de triggerpoint tussen schouderblad en ruggenwervels kan je met een tennisbal tegen de muur leunen. Je kan dan de tennisbal in twee richtingen bewegen. Evenwijdig aan het schouderblad of in de richting van de ruggenwervels.

Deze techniek is niet steeds even makkelijk uit te voeren omdat je het juiste gevoel moet krijgen om de tennisbal op de juiste positie te houden.

Vaak zitten er ook triggerpoints op moeilijk bereikbare plaatsen en deze kan je dan zo niet behandelen.

Massage nekIn je nek kan je gebruik maken van duim en vingers. Controleer eerst waar je een hartslag voelt kloppen zodat je die kan vermeiden. Pak dan de spier tussen duim en vingers in een c-vorm en gebruik alleen je vingertoppen. Masseer vooral van boven naar onder.

3. Triggerpoints laten behandelen

Het meest aan te raden is je laten behandelen door een massagetherapeut met kennis van triggerpoints. Hij of zij weet perfect hoe en waar je te behandelen met het beste resultaat als gevolg. In onze groepspraktijk Aravinda wordt deze therapie gegeven onder de Therapeutische massage.

 

Voor meer tips en nieuws kan je ons ook volgen op Facebook