Help! Ik heb hoofdpijn na de massage.

Hoofdpijn na de massage is een veelvoorkomende klacht. De behandeling zelf is niet de oorzaak, maar brengt wel een lichamelijke reactie te weeg. Het is een signaal van het lichaam dat de massage bepaalde processen in het lichaam op gang brengt.

 

Oorzaken van hoofdpijn na een massagebehandeling

° Uitdroging

Uitdroging is de meest voorkomende oorzaak van hoofdpijn na de massagebehandeling. Bij massage komt veel warmte vrij, waardoor bloedvaten en haarvaten zich gaan verwijden. Hierdoor wordt de bloedsomloop geoptimaliseerd. Ook de druk die wordt uitgeoefend tijdens de massage draagt hier nog eens extra aan bij. Het gevolg hiervan is onder andere dat water sneller uit het lichaam wordt afgevoerd. Wie voor de massage niet genoeg drinkt, kan last krijgen van hoofdpijn als een uitdrogingsverschijnsel. Drink daarom na de massage een glas water en probeer dezelfde dag nog voldoende te drinken.

 

° Verbeterde bloedcirculatie

Massage stimuleert de bloedcirculatie. Bloedvaten verwijden zich onder invloed van warmte en druk. Ook ontstaat er meer ruimte voor bloedvaten, die vernauwd waren door te gespannen spieren die door de massage beginnen te ontspannen. Het gevolg is dat de bloedtoevoer naar de organen en weefsels in het hele lichaam wordt verbeterd. Hierdoor kan er ineens meer bloed naar de hersenen stromen. Het uitzetten van de bloedvaten en de verhoogde toevoer van bloed kan ervoor zorgen dat men last krijgt van hoofdpijn.

 

° Verandering in het bloedsuikergehalte

Massage kan ook invloed hebben op het bloedsuikergehalte. Door middel van een massage kan het niveau aan adrenaline en noradrenaline in het bloed afnemen. Het niveau van deze twee hormonen beïnvloedt het bloedsuikergehalte. Neemt het niveau van adrenaline en noradrenaline af, dan daalt ook het bloedsuikergehalte. Wanneer het bloedsuikergehalte te sterk daalt, kan dit leiden tot duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn. Het is daarom ook heel belangrijk om te vermelden dat men diabetes heeft, zodat men hier rekening mee kan houden.

 

° Te felle druk door de therapeut

Te veel druk veroorzaakt hoofdpijn en vaak ook spierpijn na een massage. Dit is een normale reactie. Het komt doordat de spieren nog niet gewend zijn om een massage te ondergaan. Als je je voor het eerst laat masseren is belangrijk ook aan te geven dat dit de eerste keer is. De therapeut zal hiermee rekening houden. Geef ook aan als bepaalde handelingen als te fel worden waargenomen. Dit is van uitermate belang, aangezien elke persoon verschillend is van elkaar.

 

 

Bekijk hier ons aanbod van massages.

Voor tips en nieuwtjes kan je ons volgen op Facebook.