Massage…wie haalt er een voordeel uit?

 

Massage wordt vaak gebruikt naast andere therapieën. Uit elke therapie haalt men voordelen. Op lichamelijk vlak moedigt massage het zelfgenezend vermogen van het lichaam aan. De voordelen van massage kunnen worden onderverdeeld in 3 groepen:

  • het lichamelijke verbeteren
  • het emotioneel of psychologisch verbeteren
  • het energieniveau verbeteren

 

LICHAMELIJK VERBETEREN

de lichamelijke aandoeningen die door een massage kunnen verholpen worden:

  • Spier- en skeletaandoeningen: massage is hiervoor goed omdat het de bloedcirculatie verbetert. Hierdoor stimuleert men ook de bovenliggende spieren. Het helpt de spieren hierdoor in de beste staat te houden wat betreft soepelheid en vitaliteit. Spieren kunnen hierdoor goed functioneren na herstel van trauma of een ziekte.
  • Houdingsaandoeningen: als spieren en gewrichten vrij zijn van spanning, dan is er een ruimer bewegingsbereik mogelijk. Dat leidt dan weer tot een betere lichaamshouding. Hiervoor raden we de therapeutische massage of de therapeutische stoelmassage aan. Ook de triggerpointmassage kan hierbij helpen.
  • Circulatieaandoeningen: verbeterde bloedcirculatie door diepe massagebewegingen helpt de bloeddruk te verlagen. Ook afvalstoffen zullen hierdoor beter verwijdert worden. Hierdoor komt er een bevordering van de lymfestroom. Deze kunnen op hun beurt het immuunsysteem versterken en de ophoping van vocht doen dalen. Voor vochtophoping is een manuele lymfedrainage de beste oplossing.
  • Verzachten van pijn: Betere bloedcirculatie kan plaatselijke pijn verlichten. Denk hierbij aan de vele nek- en rugklachten door lange dagen achter de computer te vertoeven.

 

EMOTIONEEL OF PSYCHOLOGSICH VERBETEREN

De door de massage opgewekte ontspanning beïnvloedt het zenuwstelsel en vermindert stress en angst. Hierdoor wordt het niveau van onze stresshormonen en cortisol wordt verlaagd. Dit is natuurlijk een groot voordeel voor een ontspanning te bekomen. Deze ontspanning kan ook zorgen dat het slaappatroon beter gaat worden bij problemen van slapeloosheid. Hierbij raden we de ontspanningsmassage aan. Voor personen die liever een iets stevigere ontspanningsmassage wensen raden we de samudra-massage aan.

Mensen die regelmatig een massage ondergaan worden zich meer bewust van hun lichaam. Men beseft hierdoor welk gevoel het geeft als men zich weet te ontspannen en zich goed in zijn vel voelt. Men wordt zich ook veel bewuster van wat er in ons lichaam gebeurt. Door dit alles wordt het makkelijker om zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor gezondheid en geluk. Er is geen plaats meer voor gevoelens van depressiviteit en negatieve gedachten.

 

ENERGIENIVEAU VERBETEREN

Doordat het welzijnsgevoel is vergroot, hebben veel mensen het gevoel frisse energie te hebben gekregen. Hierbij benoemen ze dan ook het voordeel van massage op hun energieniveau. Ook hierin speelt de rol van keuze van de massage een groot belang. Sportmassage is een goed voorbeeld van het gebruik van massage om prestaties te verhogen. Sommige personen hebben liever een massage later op de avond, zij ervaren de massage als een goede stimulans om tevreden onder de lakens te kunnen kruipen.