Waarom zou men een massage ondergaan?

Wat is het effect van een massage? Waarom zou men een massage ondergaan? Vele mensen zullen hierop antwoorden ‘om te ontspannen’ of ‘om spierpijn te verhelpen’.

Dit is nog maar een klein deeltje van het effect van een goede massage. Er zijn natuurlijk veel meer goede redenen. Wie op regelmatige basis een massage ondergaat, zal hier op langer termijn op veel fronten voordeel van hebben.

In dit artikel willen 3 effecten in de kijker gooien

1. Massage kan leiden tot ontspanning

Massage wordt door iedereen vaak geassocieerd met ‘een ontspannen gevoel’, maar het effect van massage gaat veel verder dan dat.

Heb je last van angstige gevoelens of ben je heel nerveus aangelegd, dan kan regelmatig een massage nemen veel voor je betekenen. Spanningen in spieren ontstaan immers niet alleen door fysieke belasting. De spanning hier omschreven ontstaan ook door verkrampingen als reactie op je angst en nervositeit.

Een massage helpt je om je spieren te ontspannen, om je te kalmeren en hierdoor gaat automatisch je bloeddruk verlagen.

2. Een betere houding krijgen dankzij een massage

Een van de niet zo bekende lange termijn effecten van massage is dat het wonderen kan doen voor je lichaamshouding. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust. De spanning in je spieren bouwt zich langzaam op, je gaat onbewust bepaalde delen van je lichaam ontlasten en hierdoor andere spieren belasten. Zo ontstaat een slechte lichaamshouding. Denk hierbij maar aan de opgetrokken schouders van mensen die een hele dag achter de computer moeten werken, pijnlijke schouderbladen bij mensen die achter de kassa werken,…

Ook hier kan een massage op regelmatige tijdstippen je van vele kwaaltjes afhelpen. Zie het als een ‘onderhoudsbeurt’ zoals bij de wagen.Mensen stappen vaak pas naar de therapeut als er een acuut probleem is. Hevige pijn, hoofdpijn, pijn in de kuiten,… Wij als therapeut kunnen de klachten wel verzachten maar zullen ook hier aanraden om op regelmatige basis een therapeutische massage in te boeken. Indien wij geen goed gevoel hebben met onze eigen behandelingen, zullen we u ook doorverwijzen naar een kinesist/osteopaat of zelf huisarts.

Een veelgehoorde opmerking van op de massagetafel is; ‘Ik had niet door dat ik daar pijn had’. Door een regelmatige massage ga je je ook bewuster worden van je eigen lichaam.

 

3. Massage bevordert de spijsvertering.

Een ander positief effect van massage waar veel mensen niet aan denken is dat de massage je spijsvertering kan verbeteren? Het werkt niet alleen op de huid en de spieren, maar heeft ook invloed op de dieper liggende organen, zoals die van de spijsvertering.

Massage zorgt voor het optimaliseren van de bloedcirculatie in het lichaam. Door de toevoer van bloed, met daarin de nodige zuurstof en voedingsstoffen, naar alle organen wordt hier hierdoor verbeterd. Daarbij verbetert ook de afvoer van afvalstoffen. Dit heeft als gevolg dat je organen beter kunnen functioneren.

Boek nog snel je massage!

Je kan ons ook volgen op Facebook